Het dorp ontstond in moerasachtig gebied, waarin bewoning mogelijk werd door het aanleggen van afwatering die uitkwam op een al bestaande rivier, de Amstel Op de veengrond vond aanvankelijk landbouw plaats, maar toen de grond inklonk was alleen nog veeteelt mogelijk. Na afgraving ontstonden plassen, zoals de Poel. Na het droogmalen van deze plassen ontstond goede vruchtbare grond. Na ca 1850 groeide Amsterdam uit zijn voegen en was bouwen voor de stad in het gebied van Amstelland noodzakelijk. Dit leidde ertoe dat een deel van Amstelland grenzend aan Amsterdam eind 19e eeuw en in de twintiger jaren van de 20ste eeuw geannexeerd werd. De bevolking van Amstelland ging terug van 35. 000 naar 5.000 inwoners. Amstelveen was terug een boerendorp, nu grenzend aan de stad Amsterdam. In de 20ste eeuw veranderde het dorp ingrijpend. Het werd een forensendorp voor Amsterdammers die ruimer en in het groen wilden wonen.  Er kwam ook sociale woningbouw. Na de Tweede Wereldoorlog nam de bevolking enorm toe. Amstelveen groeide van 20.000  inwoners tot nu bijna 95.000 inwoners. Amstelveen werd een stedelijke gemeente Amstelveen. Anneke Bulk licht deze ontwikkeling toe met verhalen en beeldmateriaal.

Parkkamer Patrimonium organiseert elke maand een buurtcafé.    
Parkkamer Patrimonium bevindt  zich aan de Amsterdamseweg 304 (achter nummer 306), even naar beneden en het bruggetje over.
In verband met het beperkt beschikbare plaatsen, wordt u verzocht zich tevoren per mail op te geven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..