Op 14 december 2024 wordt een archeologisch-historische studiedag gehouden in ons verenigingscentrum. De dag wordt georganiseerd door de AWN, afdeling Amsterdam en omstreken.
De studiedag staat open voor leden van de AWN, van de VHA en belangstellenden en is gratis toegankelijk.
Het programma is als volgt:
10.00-10.30 uur: Inloop
10.30-11.00 uur: Paul Hoogers, terugblik 2024 en stand van zaken archeologische begeleiding sloop panden Mijdrecht
11.00-12.15 uur: Thijs Terhorst, presentatie over de recente opgraving in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
12.15-13.00 uur: Pauze met kerstbrood en mandarijnen
13.00-14.00 uur: Gert-Wim van de Meent, presentatie over de opgraving van een kasteel in Nederhorst den Berg.
14.00-14.15 uur: Pauze
14.15-15.15 uur: Paul Hiel, presentatie over het onderzoek van de kerkheuvel in Ouderkerk aan de Amstel.
15.15 uur Sluiting
Locatie: Verenigingscentrum Vereniging Historisch Amstelveen, Orion 19A in Amstelveen
Thijs Terhorst: opgraving Nieuwe Kerk Amsterdam
In augustus en september van dit jaar zijn door Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam opgravingen uitgevoerd in de Nieuwe Kerk. Aanleiding was de versterking van de fundering van acht zuilen in het schip en noordtransept van het gebouw. De opgraving heeft veel nieuwe gegevens opgeleverd over het leven en de dood in laat 18de- en vroeg 19de-eeuws Amsterdam. Inclusief het vooronderzoek in 2023 zijn 120 menselijke skeletten gelicht, en honderden vondsten verzameld, variërend van kistbeslag tot kledingtextiel en van maagmonsters tot een gouden verlovingsring. Ook werpt de opgraving nieuw licht op de bouwgeschiedenis van de kerk. Gemeentelijk archeoloog Thijs Terhorst vertelt over de eerste resultaten uit het veld en geeft een vooruitblik op wat komen gaat.
Foto: Monumenten en Archeologie
Gert-Wim van de Meent: graaf- en zeefproject kasteel De Nederhorst
Vanaf mei dit jaar is de afdeling AWN Naerdincklant betrokken bij een bijzonder project in en om kasteel De Nederhorst in Nederhorst den Berg. Dit doet Naerdincklant op uitnodiging van de eigenaar van het kasteel, Stadsherstel Amsterdam (https://stadsherstel.nl). Stadsherstel Amsterdam geeft leiding aan een groot renovatieproject waarbij in het kasteel appartementen en semi-publieke ruimten worden gerealiseerd. Bij dit voor Naerdincklant unieke project zijn naast de aannemer ook bouwhistorici en archeologen betrokken. De eerste vermelding van kasteel De Nederhorst dateert uit 1301. Het kasteel in de oorspronkelijke opzet lijkt een zogenaamd compact zaaltorenkasteel te zijn geweest. In het souterrain is deels sprake van muren met een dikte tot ca. anderhalve meter die wijzen op een verdedigende functie.
De opdracht was uitdagend. Uit de voormalige keuken in het souterrain van het kasteel moest circa 20 m3 grond worden verwijderd en in zogenaamde ‘big bags’ gedeponeerd. Deze grond moest vervolgens liter voor liter worden gezeefd. Daarbij diende gewerkt worden op aanwijzing van Hollandia Archeologen, ingeschakeld door Stadsherstel Amsterdam. Naerdincklant heeft daarbij dankbaar gebruik kunnen maken van door Amsterdam beschikbaar gestelde handzeven.
In totaal is er gedurende vijfentwintig dagen gegraven en gezeefd. Al het graaf- en zeefwerk leverde tientallen vondsten op in de categorieën metaal, bouwmateriaal, steengoed, pijpjes, aardewerk, bot etc. Hierbij waren ook bijzondere vondsten als bijvoorbeeld een ‘strijkglas’.
Gert-Wim van de Meent is de veldwerkcoördinator van Naerdincklant en hij vertelt u graag meer over dit bijzondere project.
Paul Hiel: de verborgen geheimen van de kerkheuvel
Wat hebben opgravingen in 1952 en 1961 in de kerkheuvel in Ouderkerk aan de Amstel aan het licht gebracht? En welke geheimen zijn er nog? Zijn er bijvoorbeeld gangen waar al jaren over wordt gesproken? Tóch de locatie van het kasteel van de heren van Amstel? Nieuw onderzoek moet meer licht op de geschiedenis van de kerkheuvel werpen.
Paul HIel is lid van de archeologische werkgroep van de Vereniging Wolfgerus van Aemstel.
Foto: Mars Out