Expositie pentekeningen van Ruud Benard in de Sociale Verzekeringsbank

Ongeveer 25 pentekeningen van de Amstelveense kunstenaar Ruud Benard (1942) zullen tijdens kantooruren vier weken lang gratis te zien zijn in de centrale hal van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De tentoonstelling wordt op donderdag 23 juni om 16.00 uur in het bijzijn van wethouder Raat geopend door redactrice Myra van der Vuurst van wijkblad De Gondelkoerier (Waardhuizen-Middenhoven).

Prachtig priegelwerk

Het werk van Ruud Benard kan omschreven worden als prachtig priegelwerk. Benard maakt pentekeningen van oud Amstelveen, wat destijds nog Nieuwer-Amstel heette. Nagetekend van foto’s uit boeken, waaronder ‘Oud Amstelveen in Beeld’ van schrijver J.M. Pekelharing. Wekenlang is hij met een tekening bezig. Met potlood en liniaal maakt hij een opzet om er vervolgens met een kroontjespen met Oost-Indische inkt overheen te gaan. Ieder detail legt hij haarfijn op papier vast. Momenteel is hij bezig met tien werken van oud Bovenkerk, waaronder het voormalige spoorhuis. Deze tekeningen zijn bestemd voor het Noorddamcentrum.

 

Opdracht raadhuis Amstelveen

Omstreeks 1975 kreeg Ruud Benard de opdracht om tekeningen te maken voor het raadhuis van Amstelveen, waarmee de toenmalige directeur Gemeentewerken, de heer Kloos, kon pronken. In 1991 waren de in totaal 35 werken klaar. Zo’n tien jaar lang hebben de pentekeningen in het raadhuis gehangen. Daarna verhuisden de gedetailleerde werken, waarvan er één helaas spoorloos verdwenen is, naar Escapade 2. Het gebouw waarin het gemeentepersoneel van de afdeling Wijkbeheer en de Grondbank gehuisvest is. Een plek waar het ‘gewone’ publiek niet snel komt.

 

Sociale Verzekeringsbank
Met de tentoonstelling in de SVB krijgen de inwoners van Amstelveen en andere belangstellenden de kans om het werk van Benard te bewonderen. De SVB is gevestigd aan de Van Heuven Goedhartlaan 1 in Amstelveen. Wie met de auto komt, kan zich melden bij de slagboom om te vragen of er parkeerruimte beschikbaar is.