Lezing Heren van Amstel

Op zaterdag 20 april 2024 organiseren wij samen met archeologievereniging AWN, afdeling Amsterdam e.o., een lezing over de ‘Heren van Amstel’. Archeoloog Ranjith Jayasena van Monumenten en Archeologie van Amsterdam geeft de lezing. Amsterdam, Diemen, Weesp en Ouderkerk aan de Amstel zijn nauw met elkaar verweven, door een verleden dat teruggaat tot de 12de- en 13de eeuwse ontginningen van Amstelland. Het initiatief hiertoe werd genomen door de bisschoppen van Utrecht en deze hadden leenmannen die de werkzaamheden bij de ontginning moesten coördineren, zoals de heren van Amstel. De strubbelingen tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland, en de heren van Amstel daar tussenin, hebben hun sporen nagelaten in archeologische resten van landinrichting, bebouwing en verdedigingswerken.

In de lezing zal worden ingegaan op wat onderzoek in Amsterdam en recentelijk ook een kasteelterrein in Weesp heeft bijgedragen aan ons inzicht in de vroegste geschiedenis van Amstelland.


Datum: 20 april 2024
Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Orion 19A, Amstelveen
Toegang voor leden (AWN en VHA) is gratis; niet-leden: € 2,50.

Nieuwjaarsreceptie 2024

Op 6 januari 2024 houden wij onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur bent u van harte welkom om met ons onder het genot van een drankje het nieuwe jaar in te luiden in Orion 19A in Amstelveen.

 

Archeologisch-historische studiedag

Op zaterdag 16 december 2023 houden wij samen met de AWN, afdeling Amsterdam en omstreken, een studiedag met diverse interessante lezingen. Het programma is als volgt:

• 10.30 uur: inloop en opening studiedag

• 11.00 uur: lezing over de historie van Amstelveen door Jan-Jaap Mellegers

• 11.45 uur: pauze met kerstbrood/drankjes

• 12.30 uur: terugblik op de afdelingsactiviteiten in 2023

• 12.45 uur: lezing over de geschiedenis van de Domkerk in Utrecht door Joke Kok. Joke Kok is rondleider in de Domkerk.

• 13.45 uur: korte pauze

• 14.00 uur: lezing over 'Het jaar 1000' door Raphaël Rijntjes, naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Raphaël Rijntjes is architectuur- en bouwhistoricus en assistent-conservator middeleeuwen bij het RMO. Hij heeft de tentoonstelling in het RMO mede georganiseerd.

• 15.00: borrel en napraten

 Locatie van de studiedag: Orion 19A, 1188 BZ in Amstelveen (met openbaar vervoer bereikbaar via tramhalte Meent).

 De toegang voor leden van de VHA en de AWN is gratis. Van niet-leden vragen wij een vrijwillige bijdrage.

VHA doet mee aan Week van de Ontmoeting

 
 
 

Duik in het verleden met Historisch Amstelveen tijdens de Week van de Ontmoeting.

Heeft u belangstelling in de geschiedenis én wilt u mensen ontmoeten met dezelfde interesse?

Praat onder het genot van een kopje koffie mee over de geschiedenis van Amstelveen en krijg informatie over de activiteiten van de vereniging. Er is een doorlopende fotopresentatie van oude foto’s van Amstelveen. Ook kunt u snuffelen tussen tweedehands boeken over geschiedenis op de historische boekenmarkt.

 

Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur

Locatie: Orion 19A, Amstelveen