Jagershuis blijft Rijksmonument!

De rechter heeft besloten dat er geen reden is om het Jagershuis aan de Amstelzijde te schrappen als Rijksmonument en heeft het beroep van de VHA hiertegen gegrond verklaard.

De huidige eigenaar van het Jagershuis aan de Amstelzijde wil het pand slopen en op deze plek nieuwbouw aanbrengen. De eigenaar heeft daarom anderhalf jaar geleden een verzoek gedaan om het Jagershuis te schrappen als Rijksmonument.
Hiertegen is de VHA in bezwaar en vervolgens in beroep gegaan.
De nieuwbouw zou niet alleen dit markante pand doen verdwijnen, maar ook het beschermd dorpsgezicht van de Amstelzijde aantasten.
Met deze beslissing van de rechter wordt het moeilijker om het pand te slopen.

Behoud Amsterdamseweg 388 en 390

 

Wij hebben van enkele alerte inwoners van Amstelveen vernomen dat de panden Amsterdamseweg 388 (de voormalige Kwik Fit-garage) en het naastgelegen pand, Amsterdamseweg 390 (het voormalige pand van Vlieg hypotheken) in het bezit zijn van een projectontwikkelaar die op deze locatie nieuwbouw wil realiseren. Beide panden zijn weliswaar geen monument, maar zijn naar onze mening wel een belangrijk onderdeel van de historie van de gemeente. Daarom heeft de VHA het college van B&W en de gemeenteraad een brief gestuurd hierover.  

 Foto: Paul Paris 

Lees meer: Behoud Amsterdamseweg 388 en 390

Meldpunt mogelijke monumenten

Vanaf 26 juni 2018 kunnen inwoners melding maken van mogelijke monumentale panden in Amstelveen, die de moeite waard zijn om behouden te blijven. Het meldpunt is tot stand gekomen via een motie van de gemeenteraad.
De gemeente verzamelt alle binnengekomen meldingen en maakt samen met de Vereniging Historisch Amstelveen een selectie. De onafhankelijke Erfgoedcommissie beoordeelt deze selectie en brengt een advies uit.
Melden kan tot en met 14 november 2018 per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via (020) 540 4911. Stuurt u ons ook een bericht met uw voordracht? Dan kunnen wij de advisering aan de gemeente alvast voorbereiden. Onder alle inzendingen verloot de gemeente tien keer het boek De Monumenten van Amstelveen. Kijk voor meer informatie www.amstelveen.nl/meldpuntmonumenten. 

Historische wandeling Oude Dorp

Op 22 september 2018 organiseren we een rondleiding voor leden van de vereniging in het Oude Dorp. Ons bestuurslid mevrouw Anneke Bulk leidt belangstellenden rond, vanaf 14.00 uur.

U kunt zich opgeven via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 15 september. Het minimum aantal deelnemers is 5, het maximum aantal is 25. Deelname is gratis en voor leden van de vereniging. Leden mogen één introducee gratis meenemen.